Czarny Czosnek

Czarny Czosnek

Czarny Czosnek czyli Black Garlic

Czarny czosnek, który jest zasadniczo sfermentowanym dojrzałym świeżym czosnkiem, ma wiele zalet zdrowotnych, od jego silnego charakteru przeciwutleniającego do potencjalnej roli w leczeniu raka. Dzięki swojemu wyjątkowemu słodkiemu smakowi i konsystencji przypominającej galaretkę, jest powszechnie znana w Azji ze swoich właściwości przeciwutleniających.

Czosnek czarny ( Allium sativum L. ) to fermentowany produkt czosnku wytwarzany w wyniku obróbki świeżego czosnku przez średnio 10 dni w wysokiej temperaturze (40 do 60 ° C ) i wysokiej wilgotności. Poddaje się reakcji Maillarda, która powoduje powstawanie różnych związków podczas reakcji. Reakcja powoduje również przyciemnienie białego czosnku na czarny kolor

Procesy różnią się znacznie w zależności od dostawcy czosnku, a starzenie trwa od 4 do 40 dni. Jedno z badań wykazało, że 21 dni fermentacji przy 70 stopniach i 90% względnej wilgotności było najlepsze dla zdolności przeciwutleniających czarnego czosnku

1. Czarny czosnek ma właściwości przeciwnowotworowe

Czarny czosnek zmniejsza cząsteczki sygnałowe JNK i p38MAPK, które są silnie zaangażowane w wystąpienie raka . Czosnek czarny jest toksyczny dla różnych komórek rakowych i może zarówno zatrzymać ich wzrost i podział, i zabić je. Niektóre z tych komórek nowotworowych to komórka raka płuca A549, komórka raka wątroby HepG2 i komórka raka sutka MCF-7.

Przeprowadzono różne badania komórek w celu analizy specyficznych właściwości przeciwrakowych czarnego czosnku.

– czarny czosnek może leczyć białaczkę

W badaniu komórek ludzkiej białaczki, czarny czosnek zatrzymał wzrost komórek rakowych. Czerń czosnkowy wyzwalał cząsteczki sygnałowe (kaspaza), aby zapoczątkować zaprogramowaną śmierć komórki. Śmierć komórki występuje, ponieważ czarny czosnek zwiększa receptor receptora śmierci 4 i receptorów Fas lig na błonach ludzkich komórek. Receptory te przyłączają się do różnych innych cząsteczek, które powodują śmierć komórki. Zwiększa również liczbę enzymów niezbędnych do śmierci komórki

Czarny czosnek degraduje również enzym zwany poli (ADP-ryboza) -polimerazą, a to z kolei zapobiega naprawianiu DNA w komórkach nowotworowych , dodatkowo zapewniając śmierć komórek nowotworowych.

– czarny czosnek może pomóc w leczeniu raka żołądka

W badaniu ludzkich komórek raka żołądka czarny czosnek w stężeniu 10 mg / ml, 50 mg / ml i 100 mg / ml skutecznie zabił komórki rakowe. To wykazało potencjalną rolę czarnego czosnku w chemioterapii. U myszy leczenie czarnego czosnku spowodowało mniejsze guzy i wzrost 2 kluczowych enzymów obronnych (dysmutaza ponadtlenkowa i peroksydaza glutationowa ) we krwi. Enzymy te są bardzo ważne, gdyż zapobiega to uszkodzeniu oksydacyjnemu i usuwać szkodliwe reaktywnych tlenków , które powodują uszkodzenia tkanek  Zmniejsza również ruch, wzrost i stabilność komórek nowotworowych poprzez obniżenie aktywności enzymatycznej kluczowych cząsteczek strukturalnych zwanych metaloproteinazy-2 macierzy zewnątrzkomórkowej i metaloproteinazy-9.

– czarny czosnek może leczyć raka jelita grubego

Leczenie czarnym czosnkiem doprowadziło do śmierci komórki raka okrężnicy. Zatrzymało również proces cyklu komórkowego wzrostu, replikacji i podziału . Czarny czosnek osiąga to przez powstrzymywanie powstawania białek, które pomagają w procesach komórkowych, takich jak struktura i komunikacja. Konkretnie, czarny czosnek zatrzymuje sygnał (szlak transdukcji kinazy B fosfatydyloinozytolu 3-kinazy B), który promuje syntezę białek, a tym samym zapobiega przeżywalności komórek rakowych. Czarny czosnek również zwiększył PTEN (supresor guza), który zapobiega gromadzeniu się mutacji w DNA, które mogłyby następnie wywołać raka .Dodatkowo czarny czosnek zmniejszył produkcję genów Akt i p-Akt , które, jak się uważa, powodują raka, jeśli są nadaktywowane .

– czarny czosnek może leczyć endometriozę

W ludzkich komórkach raka endometrium 50 μg / ml czarnego czosnku hamowało wzrost komórek rakowych poprzez zatrzymywanie ważnych sygnałów (kinaza C-Jun N-końcowa) 

2. Czarny czosnek jest silnym przeciwutleniaczem

Czarny czosnek zmniejsza zawartość allicyny poprzez przekształcenie allicyny, niestabilnego związku, w bardziej stabilne związki, które okazują się być świetnymi  przeciwutleniaczami. 

Reakcja Maillarda powoduje brązowe przebarwienia czosnku i wytwarza różne związki, które mają właściwości przeciwutleniające. Czarny czosnek zmniejszył UV uszkodzenia skóry u myszy i zmniejszenie uszkodzenia wątroby. 

Również czarny sok z czosnku podawany myszom z niedoborem insuliny zmniejszył szkodliwe substancje reaktywne (kwas tiobarbiturowy), które powodują uszkodzenie krwi, wątroby i nerek

Czosnek czarny jest 10 razy skuteczniejszy od świeżego czosnku w swojej mocy antyoksydacyjnej. Czosnek naśladuje enzym (dysmutaza ponadtlenkowa), broniąc komórki przed nadtlenkiem wodoru , reaktywnym gatunkiem tlenu, który może powodować uszkodzenie tkanki.

 

3. Czarny czosnek przynosi korzyści sercu

Czarny czosnek poprawiał poziom cholesterolu u pacjentów z łagodnym poziomem cholesterolu w różnych badaniach.

W 12-tygodniowym badaniu z udziałem ludzi (placebo) z udziałem 60 osób, 30 osób otrzymało 6 g czarnego czosnku 2 razy dziennie przed posiłkami.  Zauważono zwiększone HDL (dobrego cholesterolu) poziomach w porównaniu z grupą placebo, na koniec badania. Jednak nie było zmian w LDL(złego cholesterolu).

Wysoki poziom związków siarko organicznych z czarnego czosnku relaksuje również naczynia krwionośne, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi. W 12-tygodniowym badaniu 79 pacjentów z nadciśnieniem przyjmowało codziennie 2 lub 4 czarne tabletki z czosnkiem. Ich średnie ciśnienie krwi znacząco zmniejszyło się o 11,8 mm Hg .

Czarny czosnek również znacząco obniżył poziomy apo B we krwi. Wysokie poziomy apo B są związane z chorobą serca..

Czarny czosnek również zmniejszał komórki tłuszczowe , zatrzymując aktywność czynnika transkrypcyjnego 3 T3 L1. Czynniki transkrypcyjne tworzą nowe białka do formowania komórek faktycznych ..

4. Czarny czosnek może zmniejszyć stan zapalny

W badaniu na ludzkich komórkach, 5-HMF, przeciwutleniacz występujący w czarnym czosnku, zatrzymał aktywację jądrowego czynnika kappa B.

Jest to ważne, ponieważ ta cząsteczka kontroluje uwalnianie cytokin, które przedłużają i stymulują komórki aktywowane TNF- a. Komórki aktywowane TNF-a promują odpowiedź zapalną i zwiększają przepływ krwi, obrzęk i komórki obronne w obszarze.

Czarny czosnek obniżył również liczbę białek, które łączą się z komórkami i tworzą skrzepy krwi. Obniżyło również liczbę komórek powodujących stan zapalny i uszkodzenie komórek.

W badaniu komórek z użyciem makrofagów (komórek odpornościowych) czarny czosnek zmniejszył produkcję tlenku azotu, TNF-α i prostaglandyny E2 , które są kluczowymi promotorami zapalenia. Osiągnięto to poprzez zmniejszenie różnych poziomów białka i enzymów, szczególnie syntazy NO, TNF-α i białka cyklooksygenazy-2.

Czarny czosnek zmniejszał efekt krzepnięcia krwi wywołany agregacją płytek krwi zarówno u ludzi, jak i u zwierząt . W innym badaniu na myszach gryzoniom podano 120 mg / kg czarnego czosnku, u którego wystąpiły obniżone poziomy cytokin TNF-α i IL-6 we krwi .

5. Czosnek czarny może pomóc w zmniejszeniu nasilenia alergii

Alergie są związane z przeciwciałami immunoglobuliny E (IgE) i komórkami tucznymi, które przyczyniają się do promowania długotrwałego stanu zapalnego. W szczególności reakcja alergiczna typu I jest aktywowana przez receptor IgE znajdujący się na zewnętrznej powierzchni komórek odpornościowych.

Badanie na komórkach testujące traktowanie czosnku czarnego w dawce 2 mg / ml spowodowało zmniejszenie liczby enzymów zapalnych (β-heksozoaminidazy i TNF-α). To zapobiegło reakcji alergicznej.

W innym badaniu 50 μg / ml czarnego czosnku hamowało kluczowe cząsteczki promujące alergię (prostaglandyna E2, leukotrien B4 i cyklooksygenaza-2) i zapobiegało sygnalizacji (fosforylacji Syk, fosfolipazy A2 i 5-lipooksygenazy), które mogą prowadzić do atak komórek przez komórki układu inumologicznego  zwany makrofagami.

Myszy leczone czarnym czosnkiem miały również zmniejszoną reakcję alergiczną widoczną na skórze .

5. Czarny czosnek może zmniejszyć uszkodzenie wątroby.

Szczury z indukowanym oksydacyjnym uszkodzeniem wątroby traktowano czarnym czosnkiem. Leczenie czarnymi czosnkami znacząco obniżyło wskaźniki uszkodzenia wątroby ( poziomy AST , ALT , ALP i LDH)

Czarny czosnek również zwiększył normalną aktywność i metabolizm wątroby, ponieważ czosnek zwiększył poziom cząsteczki zwanej CYP2E1 . Czarny czosnek również zmniejszył stłuszczenie wątroby i zrównoważył średnicę komórek wątroby do optymalnej wielkości.

6. Czarny czosnek może pomóc zmniejszyć otyłość

W badaniach na szczurach czarny czosnek znacznie zmniejszył masę ciała, tłuszcz żołądkowy i wielkość komórek tłuszczowych (adipocytów). Szczury doświadczyły korzyści z ogólnego zmniejszonego tłuszczu. Czarny czosnek obniżył również poziom cholesterolu LDL (złego) i poziom cholesterolu HDL (dobrego)

 

7. Czarny czosnek może chronić komórki mózgu przed MSG

Prawdopodobnie słyszałeś o przyprawowym MSG (glutaminian sodu). W szczurzych komórkach mózgowych MSG uszkadza komórki Purkinjego w mózgu (móżdżku i hipokampie).

Móżdżek i hipokamp są istotnymi częściami mózgu, ponieważ kontrolują koordynację mięśni i umożliwiają zachowanie ludzkiej pamięci. U szczurów ekstrakt z czarnego czosnku pomógł zmniejszyć obrażenia komórek Purkinjego wywołane przez MSG.

Podsumowanie:

Różne badania nad komórkami dowiodły przeciwutleniającej natury czarnego czosnku i to właśnie ta główna właściwość rozszerza się na inne wynikające z tego korzyści. Przeprowadzono niewiele rozległych badań klinicznych na ludziach, dlatego trudno jest przewidzieć długoterminowe skutki czarnego czosnku. Czarny czosnek ma zwiększoną zawartość fruktozy i glukozy które wyjaśniają jego słodki smak .

W badaniu komórkowym komórek układu odpornościowego 21 ochotników czarny czosnek wykazał silniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe niż świeży czosnek.

Inne badanie wykazało, że czarny czosnek jest optymalnym wyborem jako przeciwutleniacz do neutralizacji reaktywnych form tlenu. Świeży czosnek miał jednak silniejsze właściwości przeciwzapalne ze względu na niższą zawartość cukru.

Podsumowując , wierzę że czarny czosnek jest mocny i właściwości które posiada są przeogromne ale niestety na tym etapie badań nikt nam tego nie zagwarantuje chociaż co nam szkodzi jeść czosnek zwykły lub czarny przecież to są same plusy i korzyści płynące dla naszego zdrowia.

 

 

Właściwości
Czosnek wyniki badań

No comments.