Czosnek w kuchni

Czosnek w kuchni

Czosnek w kuchni

Pasta awokado z czosnkiem

Prosty przepis ale za to jaki smaczny , no więc wystarczy wam jedno lub dwa owoce awokado ,czosnek, Ja daję koło 4 ząbków na owoc , cytryna i przyprawy, owoce obieramy i blendujemy razem z czosnkiem dajemy trochę cytryny(wtedy pasta nam się rozjaśni w jasną zieleń) dodajemy przypraw i gotowe, na chlebek na kolację naprawdę jest super zamiast masła.

Pasta czosnkowa libańska

1 szklanka rozdrobnionych ząbków czosnku (około 3 główek czosnku)

1 łyżeczka soli

4 szklanki oleju rzepakowego

1/4 szklanki soku z cytryny (około jednej cytryny)

Umieść czosnek i sól w blenderze, aż uzyskasz gładkość. Dobrym pomysłem jest zeskrobanie boków dwa lub trzy razy, aby upewnić się, że cały czosnek jest drobno przetworzony. Włącz ponownie urządzenie i powoli wlej olej  zaczynając od 1/2 szklanki. Po dodaniu pierwszej 1/2 szklanki wlej łyżeczkę soku z cytryny. Kontynuuj naprzemiennie 1/2 filiżanki oleju rzepakowego i łyżeczkę soku z cytryny, aż dodasz cały olej i sok z cytryny. Naprzemienne trzeba dlatego aby się utworzyła właściwa struktura którą tworzy lekki i puszysty sos czosnkowy. Pasta powinna wyglądać jak majonez. Zwykle zajmuje to około 10-15 minut.

Małe uwagi: Można użyć oleju roślinnego lub kukurydzianego. Jeśli mieszanina pęknie podczas przetwarzania, przestań dodawać dodatkowy olej i sok z cytryny i kontynuuj blendowanie, aż znów się złączy. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez okres do 1 miesiąca. Przepis pochodzi z kuchni libańskiej.

Zupa czosnkowa francuska 

 SKŁADNIKI:

2 litry rosołu z kurczaka lub innego bulionu

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 duża cebula

15 ząbków czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki gruby czarny pieprz

6 kromek chleba

1/3 szklanki śmietany (opcjonalnie)

Przygotuj bulion lub jeżeli już masz to zacznij podgrzewać na średnim ogniu. Podczas podgrzewania obierz i zetrzyj cebulę. Na patelnię wok dodajemy oliwę z oliwek i na średnim ogniu dodajemy cebulę od czasu do czasu mieszaj cebulę, obierając ząbki czosnku. Rozłóż cały obrany czosnek w jednej warstwie na desce do krojenia i kilkakrotnie przejedź nożem, aby z grubsza posiekać. Dodaj do cebuli i gotuj ciągle mieszając przez 1 minutę. Dopraw solą i pieprzem  i dodaj rozgrzany bulion. Wymieszaj, zwiększ ogień i przykryj. Pokrój chleb na małe kostki. Dodaj je do zupy i zamieszaj, przykryj ponownie pokrywą. Gdy gotuje się zupa, a chleb jest dobrze nasączony, przenieś zupę do miksera i blenduj, aż będzie bardzo gładka. W razie potrzeby posmakuj i dodaj więcej soli i pieprzu. Wlać do misek i nałożyć na wierzch każdą z kwaśną śmietaną, jeśli jest używana i posiekaną zieloną cebulką.

Zupa czosnkowa jest popularna na południu Francji, gdzie tradycyjnie zagęszcza się ją chlebem. Sposób, w jaki to robisz, to pokroić trochę chleba w kostkę, a następnie dodać do zupy, gdy się gotuje. Chleb wchłania płyn i staje się miękki i miękki. Następnie zmiksuj zupę, chleb i wszystko w blenderze. Mokry chleb rozpada się całkowicie i rozprzestrzenia poprzez zupę, tworząc kremową konsystencję

Zupa czosnkowa hiszpańska 

czosnek (6 do 8 ząbków)

woda (1 litr)

papryka (2 łyżki)

chleb lub bagietka (twardy, jeśli to możliwe) (150 gramów)

oliwa z oliwek (3 ~ 4 łyżki stołowe)

sól, pieprz, papryka chili (1 mała)

jaja (opcjonalnie) (2)

Zupa jest prosta i smaczna ….Pokrój ząbki czosnku, chleb i papryczkę chili w cienkie plasterki. W garnku dodaj oliwę i usmaż czosnek, delikatnie, aby nie smażyć go zbyt mocno lub nie spalić, ponieważ będzie gorzki smak i zrujnuje zupę. Gdy czosnek zacznie przybierać trochę jasnobrązowego koloru, dodaj plasterki chleba i odrobinę je poukładaj na ten czosnek. Pozwól mu wchłonąć oliwę. Zdejmij garnek z pieca i dodaj paprykę ponownie włóż garnek z powrotem na piec. Natychmiast dodaj wodę, aby papryka się nie spaliła. Gotuj przez 20 minut. średnia moc. Ważne jest, aby woda nie zagotowała się. Pomieszaj od czasu do czasu, aby pomóc w zmiękczeniu  chleba. Po 20 minutach zupa jest gotowa! Sprawdź sól i dodaj w razie potrzeby. Dodatkowo możemy podnieść ogień przed wyjęciem z pieca i dodać rozbite jajko na osobę. Podaje się naturalnie, jeśli zupa jest wystarczająco gorąca. Jest to oryginalny przepis z Castile, historycznego regionu położonego w centrum i środkowo-południowo-zachodniej Hiszpanii. Ma skromne pochodzenie, ponieważ opiera się na tanich składnikach. Jest bardzo trawienna i ma niską zawartość tłuszczu, można cieszyć się nią rano lub w nocy. Istnieje wiele odmian, w zależności od lokalnych nawyków, a często dodaje się hiszpańskie wędliny lub mięso (szynkę, chorizo, boczek …)

Najprostsza zupa czosnkowa

Ta zupa czosnkowa ma bardzo mało składników, ale smak nadal będzie Cię powalał z krzesła. Nie jest tak pięknie wizualna jak inne ale potrafi szybko wyleczyć przeziębienie. Może nawet uchronić  przed wampiramiJ. Najlepsze jest to, że choć zawiera całą głowę czosnku, ta prosta zupa czosnkowa jest kojąca  i łagodna. Nie tak bardzo czosnkowa, że spali ci język.

2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka

1 główka czosnku,świeżo zmielony pieprz i sól morska do smaku

Zacznij od umieszczenia bulionu i ząbków czosnku w małym rondlu na średnim ogniu. Następnie doprowadzić bulion do wrzenia i zmniejsz ogień. Pozwól bulionowi gotować się na wolnym ogniu, częściowo przykryty, aż zmięknie czosnek. Może to potrwać od 10 do 15 minut. Usuń rondel z ognia. Na koniec, za pomocą zwykłego blendera, przetrzyj zupę. Dopraw do smaku pieprzem i solą morską i ciesz się!

Zupa czosnkowa Czeska czyli Ceska Polewka 

Mieszkam bardzo blisko naszych południowych sąsiadów więc tej zupy nie mogło zabraknąć na tej stronie. Zupa jest rewelacyjna zresztą do dziś mi się jeszcze nie znudziła, to prosta wersja lekkiej i uroczej zupy znanej jako Česnečka, w której zakochałem się w Czechach

 Grzanki

 1 plasterek obfity, pełnoziarnisty chleb, pocięty na małe kostki

 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek

 1/2 łyżeczki proszku czosnku

 1/2 łyżeczki suszonego majeranku lub oregano

 1/2 łyżeczki soli morskiej

 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

 Do zupy

 1/2 średniej cebuli, pokrojone w kostkę

 1 łyżka masła

 4 -8 ząbki czosnku, mielone

 2 kubki rosołu z kurczaka lub warzyw

 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę na małe kawałki (opcjonalnie)

Aby zrobić grzanki, rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Wypełnij blachę do pieczenia  kostkami chleba w pojedynczej warstwie. Skropić równomiernie oliwą z oliwek. Posypać ziołami, solą i pieprzem. Dobrze je wymieszaj. Piec około 15 minut, mieszając  raz lub dwa razy, aż będzie złoty kolor. W rondlu na średnim ogniu smażyć cebulę na maśle do miękkości, około 10 minut. Dodaj 4 lub (więcej to zależy tylko od Ciebie) ząbki czosnku i smaż od 2- 4 minut. Wymieszaj bulion i podgrzej. Dodaj opcjonalnie ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu aż będzie miękki. Podziel zupę na 2 miski. Posyp każdą miskę grzankami, natką pietruszki i surowym czosnkiem, jeśli są używane. Podawać na gorąco.. Czasami możesz dorzucić żółtego sera który się ładnie rozłoży ale to już zależy od nas.

Meksykańska zupa czosnkowa

2 łyżki oliwy z oliwek

30 ząbków czosnku mielone

4 kubki bulion kurczaka

1/2 bagietki pokrojone w plastry

 2 pomidory posiekane

 drobno posiekane świeże papryczki poblano chili  

Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i gotuj na złoty kolor, około 4 minut. Usuń czosnek łyżeczką i przenieś do dużego rondla. Smażyć w oleju plastry chleba, aż będą złote po obu stronach. Usuń i odłóż na bok. Dodaj pomidory i chili na patelnię i gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, aż zaczną mięknąć. Do dużego garnka z wsypanym czosnkiem wlewamy bulion, wkładamy pomidory i chili. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zredukować ciepło do średnio niskiego i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Dopraw do smaku solą. Aby podać, włożyć dwie lub trzy opiekane plasterki bagietki do każdej miski, a następnie zalewać nimi zupę.

Zupa z pieczonego czosnku 

2 główki czosnku przekrojone na pół poprzecznie

1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

4 szklanki bulionu drobiowego

250 g ziemniaków obranych i posiekanych

1/4 szklanki świeżo startego parmezanu i więcej do serwowania

gruba sól i świeżo zmielony pieprz

Rozgrzej piekarnik do 375 stopni. Skropić główki czosnku olejem. Zawiń ciasno w folię i piecz do miękkości, około 40 minut. Ostudź, a następnie wyciśnij czosnek z papierowej skóry i odłóż  na bok. Doprowadzić do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki i pieczony czosnek; zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 12 minut. Zdejmij z ognia i  wrzuć parmezan. Ostudzić, a następnie zmiksować w blenderze do uzyskania gładkości. Dopraw solą i pieprzem. Posypać parmezanem i podawać  z chlebem.

Nalewki, Syropy, Wyciągi
Zewnętrznie
Przepisy

No comments.