Nalewki-Wyciągi

Nalewki-Wyciągi

Nalewki-Wyciągi-Soki

Przepis na leczniczą alkoholową nalewkę z czosnku o zapachu mięty.


Składniki:

– 10 dag zmiażdżonego czosnku,
– 1 szklanka spirytusu,
Zmiażdżony czosnek zalać 1 szklanką spirytusu. Odstawić na tydzień. Dodać kropli miętowych (2:1). Spożywać 3-5 razy dziennie po 20 kropli.

Nalewka czosnkowa na miodzie z winem i spirytusem.

Składniki:

– 25 dag czosnku,Składniki:
– 1 litr białego wina, najlepiej wytrawnego,
– 10 dag miodu,
– 50 ml spirytusu.
Obrany i zmiażdżony czosnek włożyć do butelki lub słoja, połączyć z miodem, winem i spirytusem. Po szczelnym zamknięciu słoja odstawiamy na 3 tygodnie w słoneczne miejsce, potem przefiltrować przez gazę i  wlać do butelek po czym przechowywać w ciemnym miejscu. Nie wskazane dla kierowców.

Czosnek z gorącym mlekiem

Zmiażdżony czosnek zalać szklanką gorącego mleka, dodać łyżeczkę miodu (robić tak przez 3 tygodnie) i pić na noc, doskonały sposób na uodpornienie i wzmocnienie organizmu a także na grypę i przeziębienia. Efekt gwarantowany. Oczywiście najczęściej ten sposób wykorzystujemy gdy już nas dopadło ale można zacząć już pod koniec sierpnia:)

W y ci ą g  z  c z o s n k u:

30 ząbków czosnku obrać z łusek posiekać bardzo drobno lub utrzeć na miazgę, dodać 500 ml soku z cytryn oraz 50 ml miodu(jeżeli mamy miód twardy czyli rzepakowy lub podobny to rozpuszczamy w przegotowanej ciepłej wodzie , wymieszać, przecedzić, a następnie przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. Pić po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem. Wyciąg ma wszystkie działania czosnku. Jeżeli mamy to za mocne możemy rozrzedzić wodą z miodem. Możemy podawać dzieciom i można pić codziennie.

Nalewka czosnkowa na różne dolegliwości:

Zmiażdżyć 50 g czosnku i zalać 150 g koniaku. Odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu na 14 dni. Następnie przecedzić, można pić po 25 kropli najlepiej w przegotowanym mleku,(około pół szklanki) 2-3 razy dziennie dwie godziny po jedzeniu.

 

 

Koktajl z czosnku i innych warzyw

Ząbek czosnku zmiksuj z pomidorem bez skórki, obranym jabłkiem, łodygą selera naciowego, 2 marchewkami, połówką papryki czerwonej bez pestek, odrobiną posiekanego szczypiorku i natki pietruszki oraz kropli tabasco. Sok świetnie oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga trawienie i walczy z otyłością. Pij raz dziennie na godzinę przed posiłkiem.  

 

Nalewka na odmłodzenie – nalewka tybetańskich mnichów

Pomaga jak wszystkie inne postaci nalewek czosnkowych na w/w dolegliwości.
Podobno odmładza o kilkanaście lat a przepis jej pochodzi wiele wieków przed naszą erą. Została znaleziona w latach 70 tych ubiegłego wieku.
Różne są zdania jak często ją można powtarzać.
Jedni twierdzą, ze 1 raz w roku a inni, że raz na kilka lat (3-5).

 Składniki na całą kurację dla 1 osoby:

– 35 dag świeżego czosnku (około 4 i 3/4 główki czosnku), 200 ml spirytusu (lub octu owocowego, dla tych, którzy nie mogą stosować alkoholu– butelka z kroplomierzem jest potrzebna do odmierzania dawkowanych kropli. Obrać czosnek, zmiażdżyć (nie metalem), zalać spirytusem (lub octem owocowym). Odstawić na 10 dni w ciemne i chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Po 10 dniach zlać i wycisnąć masę czosnkową. Przelać do butelki na jeszcze 2-3 dni.Po 2-3 dniach jeszcze raz odcedzić i wlać do butelki.

 
Dozuje się bardzo specyficznie 
(dozować kroplomierzem wg zaleconej ilości kropli najlepiej do mleka lub jogurtu, gdyż neutralizuje zapach czosnku):

od 1 do 6 dnia zwiększamy dawkę tego tybetańskiego eliksiru młodości i długowieczności:
1 dzień – 1 kropla nalewki rano, 2 krople do obiadu, 3 krople do kolacji.
2 dzień – 4 krople nalewki rano, 5 kropli do obiadu, 6 kropli do kolacji.
3 dzień – 7 kropli nalewki rano, 8 kropli do obiadu, 9 kropli do kolacji.
4 dzień – 10 kropli nalewki rano, 11 kropli do obiadu, 12 kropli do kolacji.
5 dzień – 13 kropli nalewki rano, 14 kropli do obiadu, 15 kropli do kolacji.

a od 6 dnia zmniejszamy dawkę:

6 dzień – 15 kropli nalewki rano, 14 kropli do obiadu, 13 kropli do kolacji.
7 dzień – 12 kropli nalewki rano, 11 kropli do obiadu, 10 kropli do kolacji.
8 dzień – 9 kropli nalewki rano, 5 kropli do obiadu, 6 kropli do kolacji.
9 dzień – 6 kropli nalewki rano, 5 kropli do obiadu, 4 krople do kolacji.
10 dzień – 3 krople nalewki rano, 2 krople do obiadu, 1 kropla do kolacji.

 
od 11 do 12 dnia 3 razy dziennie po 25 kropli
11 dzień – 25 kropli nalewki rano, 25 kropli do obiadu, 25 kropli do kolacji.
12 dzień – 25 kropli nalewki rano, 25 kropli do obiadu, 25 kropli do kolacji.
I tak do wyczerpania kuracji.


 

N a l e w k a  c z o s n k o w a:

125 gramów oczyszczonych ząbków czosnku utrzeć na tarce, zalać 500 ml 40% alkoholu i pozostawić w zamkniętym naczyniu w temperaturze pokojowej przez 5 dni, często wstrząsając. Odcedzić na gęstym sitku i przesączyć. Przechowywać w lodówce. Stosować 5-20 kropli w 0,25 szklance mleka lub kefiru 2-3 razy dziennie. Przyjmować tak w ciągu miesiąca, po czym zmniejszyć dawkę i odstawić na 2 tygodnie. Sposób ten jest polecany w reumatyzmie stawowym i mięśniowym, 

Olej czosnkowy przy miażdżycy

Zgnieść ząbki ze średniej wielkości główki czosnku, zalać szklanką nie rafinowanego oleju słonecznikowego i odstawić do lodówki na 24 godziny. Łyżeczkę otrzymanej mikstury zmieszać z łyżeczką soku z cytryny. Zażywać 3 razy dziennie przed jedzeniem przez 2-3 miesiące..

Lemoniada czosnkowa 

Obieramy od 26-30 dużych ząbków czosnku i rozetrzeć na miazgę (można zmiksować) razem z miąższem i sokiem z trzech cytryn. Zalać to litrem przegotowanej wody z miodem wtedy dzieciaki też to wypiją letniej wody. Pozostawić pod przykryciem na 1-2 dni w chłodnym miejscu. Potem zlać do ciemnej butelki lub słoiczka, dla dzieciom można osobno do mniejszego i jeżeli by było za ostre rozmieszać  wodą z miodem zakorkować, a pić 1-2 kieliszki dziennie. Dzieciom jak skończyły 4 lata podawałem na noc po łyżce ale domagały się więcej.

Syrop czosnkowy z octem jabłkowym 

8 obranych i lekko zmiksowanych ząbków czosnku, 1 szklanka (200 ml) octu jabłkowego, szklanka (200 ml) miodu

Wymieszaj czosnek, (możesz też zmiażdżyć czosnek) Dodaj miód i ocet jabłkowy  i mieszaj przez 10-15 sekund przy dużej prędkości. Wlać mieszaninę do zamykanego słoika Przechowuj w lodówce przez pięć dni, a od czasu do czasu mieszaj codziennie. Po pięciu dniach mieszanina jest już gotowa. Aby użyć, po prostu dodaj 2 łyżeczki syropu czosnkowego do wysokiej szklanki wody, rano. Mieszanina jest bardzo mocna i nie powinna być pobierana bezpośrednio.

Syrop czosnkowy z winem

12 ząbków czosnku

Czerwone wino – 4 filiżanki

Wyczyść ząbki czosnku i pokrój je na większe kawałki, na przykład każdy ząbek czosnku można pokroić na 4 kawałki. Włóż kawałki czosnku do słoika, i dodaj 4 szklanki czerwonego wina do tego samego słoika. Po tym dobrze zamknij i umieść w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po dwóch tygodniach otwórz słoik i odcedź syrop czosnkowy do szklanej butelki. Przechowuj butelkę w ciemnym miejscu. Weź 1 łyżkę tego potężnego syropu czosnkowego trzy razy dziennie przez co najmniej jeden miesiąc. Po zakończeniu pierwszej dawki tego syropu z czosnkiem musisz zrobić 6-miesięczną przerwę przed rozpoczęciem następnego leczenia. Dzięki temu syropowi czosnkowemu przyspieszysz przemianę materii i wyeliminujesz nadmiar nagromadzonego tłuszczu w organizmie. Odciąży twoje ciało z nadmiaru soli, a to obniży twoje wysokie ciśnienie krwi.

 

Syrop czosnkowo-imbirowy

Jeden cały czosnek obrony i pokrojony w plasterki, kawałek imbiru około 50 cm także obrany i pokrojony w plastry. Surowy cukier lub miód. Umieść czosnek i imbir w czystym szklanym słoju i przykryj cukrem lub miodem. Trzymaj słoik w ciemnym, chłodnym miejscu przez 3 do 7 dni. Wstrząsaj słojem raz lub dwa razy dziennie. Odcedzić syrop i przechowywać w lodówce. Imbir pomaga w rozkładaniu śluzu, dzięki czemu można go łatwo wyrzucić z płuc. Właściwości przeciwzapalne imbiru pomagają zmniejszyć stan zapalny dróg oddechowych i ułatwiają oddychanie.

 

Czosnek w kuchni
Zewnętrznie
Przepisy

No comments.